5. února 2014

Klášter Porta coeli v Předklášteří

(Klášter Porta coeli v Předklášteří- klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie (1233–1240) románsko- gotické bazilikální trojlodí s příčnou lodí- rekonstrukce vitrážové výplně rozety. 

Když mně přišla do mailu fotografie vitrážové rozety, přes kterou prochází proud slunečního světla, byla to nádhera. Jen do okamžiku než bylo vidět, že jednou výplní proudí nejen sluneční světlo, ale i vítr, déšť a při troše štěstí to může být i drobné ptactvo. Domluvil jsem se s administrátorem na nejbližším možném termínu prohlídky. A jak to vypadalo? Vitráže pocházejí z počátku 20. století. Motiv je ornamentální se středovou kompozicí s bohatou škálou barevných katedrálních i antických skel.

Výplně bohužel nejsou zrovna v nejlepší kondici, jak napovídá popis v úvodu i fotografie. A dostat se k nim není vůbec jednoduché. Zajistit poškozenou vitráž alespoň proti vypadení pomohla soustava důmyslně propojených žebříků (prostě jsme je svázali) a průhledná lepící páska. Lézt po takové konstrukci není žádný med, ale byla to jediná možnost, jak se k ní dostat. Do doby než se podaří vymyslet, jak dostat výplň ven z ostění rozety to stačilo.

Po domluvě s místním sborem hasičů se podařilo vitráž vyjmout. Byli ochotní a hlavně měli potřebnou techniku!!

Zajímavé je, že ostění není kamenné, ale z cihel. Vysvětlení jsem si později našel v dostupných pramenech a z původní kružby se zachovalo jen torzo. Vyhlídková práce na hasičské plošině byla zážitkem ve srovnání s posvazovaným žebříkem.

Škoda, že novotou svítí jen část rozety, opravu by si zasloužila celá.

Žádné komentáře:

Okomentovat